CHURP-CHURP SOCIAL SHARING

Thursday, October 7, 2010

Asian food : Laksam

Posted by MissSha at 7:40 AM


Ingredients

Bahan untuk Laksam
1) Tepung beras (4 cawan)
2) Santan (4 sudu)
3) Air suam (6 cawan)
4) Garam (sedikit)
5) Minyak (sedikit)


Bahan untuk Kuah
1) Ikan kembung (600g)
2) Santan daripada 1 biji kelapa (3 cawan)
3) Asam (15 keping)
4) Bawang merah (9 ulas )
5) Halia (1/2 cm)
6) Lengkuas (1 hiris)
7) Bawang putih (1 ulas)
8) Garam dan Gula (sedikit)


Bahan untuk Ulam
1) Bunga kantan
2) Kacang panjang (5 batang)
3) Timun
4) Taugeh (1 cawan)
5) Kobis
6) Daun kesum (sedikit)


Bahan untuk Sambal
1) Cili kering (10 biji)
2) Gula (1 sudu)
3) Garam (1/2 sudu )
Directions

Rebus ikan kembung:

Susun asam keping di dalam periuk dan letakkan ikan di atasnya.

Taburkan garam dan asam keping.

Masukkan 1 cawan air dan taburkan garam di bahagian atas sekali.

Tutup periuk dan biar hingga mendidih dan ikan masak.

Proses ini mengambil masa yang agak lama.

Membuat Tepung Laksam:

Panaskan air di dalam periuk kukus sehingga mendidih.

Sementara itu, gaul tepung bersama santan, garam dan air suam. Adunan boleh juga dipukul supaya lebih mudah sebati.

Masukkan tudung periuk yang dijadikan acuan ke dalam periuk kukus. Sapu minyak supaya adunan tidak melekat.

Sendukkan adunan ke dalam tudung periuk. Pastikan tidak terlalu nipis atau tebal.

Tutup periuk kukus dan biar hingga laksam masak.

Angkat dan biar sejuk sebentar. Gulung dan susun di dalam pinggan.

Membuat Sambal:

Kisar cili kering yang telah direbus, gula, garam dan sedikit air masak suam hingga benar-benar lumat.

Membuah Kuah:

Asingkan isi ikan rebus daripada tulangnya.

Kisar bawang merah bersama halia, bawang putih dan sedikit air hingga lumat.

Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam periuk dengan santan.

Kisar isi ikan bersama sedikit air hingga lumat.

Masukkan isi ikan tadi ke dalam periuk dan kacau sebati.

Masukkan gula dan garam. Kacau.

Buka api dapur dan masukkan 5 asam keping. Kacau supaya kuah tidak berketul dan biar hingga masak.

Membuat Ulam:

Potong halus timun, kacang panjang, kobis, bunga kantan dan daun kesum.

Kecuali timun, gaul semua bahan bersama taugeh.

Hidangan Laksam lengkap bersama kuah, ulam, dan sambal.


sources from :http://www.trymasak.my/video/resepi/Laksam

0 comments:

Post a Comment

 

Women's World Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review